Som medlem i Bostadsrättsförening Lampan1 är ni delägare i vårt fina hus och för att både vardag och fest ska gå friktionsfritt mellan alla oss boende i huset finns det lite grann att tänka på.
Fastighetsskötare
Fastighetsägarna har hand om förvaltning och skötsel av vår fastighet.
Förvaltningen har en långsiktig karaktär och syftar till att hålla fastigheten i bästa tänkbara skick över tid.
Vid rondering en gång varannan vecka, jämna veckor, vanligtvis på tisdagar, ser “vår egen” fastighetsskötare Jonas Olsson till att fjärrvärme, vatten, avlopp, belysning, hissar, tvättstuga med mera fungerar som de ska. Fastighetsskötaren tar också hand om exempelvis element som inte fungerar inne i våra lägenheter. För mer information om vad som hör till föreningens ansvarsområden och vad du själv har ansvar för, se våra stadgar.
Om du känner till något som behöver åtgärdas, maila till felanmalan@brflampan.se, gärna före veckans rondering. Det kostar extra varje gång vi måste tillkalla fastighetsskötaren på annan tid.
Akuta ärenden hänvisas till Fastighetsägarnas journummer, 08-657 64 50. Tänk på att akuta jourbesök kostar föreningen och våra medlemmar mycket mer än de ordinarie besöken som fastighetsskötaren gör.
TV/Internet
Brf Lampan 1 har ett gruppavtal för både TV och bredband med Com Hem som ingår i månadsavgiften.
Hissar
Våra hissar sköts av Hissen AB. Akuta problem rapporteras på 08-618 48 48.
Hisskydd – transport av större föremål
För att bevara vår hiss i gott skick finns tre (3) stycken skydd som ska hängas upp i hissen då vi transporterar större föremål. Bra att använda vid exempelvis flytt.
Skydden (tjockare filt) hänger på en vägg i källargången (om man går mot Åsögatan, så är det i första gången direkt till vänster).
Återvinning och restavfall – Miljörummet
Den 1 januari 2024 blev det lag på att återvinna hushållens matavfall. I Brf Lampan 1 har vi haft den möjligheten i flera år redan, liksom färgat och ofärgat glas, samt tidningar/returpapper.
OBS! endast papper utan klister eller lim på, och inga kuvert, de går i restavfallet.
Under sommaren 2024 har vi fräschat upp vårt gamla ”soprum”, bytt namn till MILJÖRUM samt utökat möjligheterna att återvinna vårt avfall. Från och med mitten av september finns även separata fraktioner för pappers-, plast-, samt metallförpackningar att tillgå, samt boxar för småelektronik, ljuskällor och småbatterier.
Vi ligger alltså steget före här – lagkrav på dessa fraktioner kommer först från och med 2027. Målet är – både för oss som förening och för miljöarbetet i stort – att minska restavfallet till ett minimum. Inget som kan återvinnas ska slängas i kärlet för restavfall!
Observera att det fortfarande finns möjlighet att gå till återvinningsstationerna i närheten (t ex vid Folkungatan, Bondegatan och vid Malmgårdsvägen) om det skulle råka vara fullt i något kärl. Dessa återvinningar kommer att vara kvar (åtminstone) till 2027.
Grovsopor och miljöfarligt avfall
En gång om året – i samband med vårens städdag (oftast i april/maj) beställer föreningen s k BIG BAGS där grovsopor kan slängas.
I övrigt gäller detta:
För grovsopor och miljöfarligt avfall – använd de kommunala återvinningscentralerna, eller RETURRUNDAN!
Tvättstuga
Det finns två nycklar för att boka tvättid:
Gul bokningstavla – (4 timmars pass förutom sista passet som är kl 20-23), som används till bokning av maskin 2 & 3, torktumlare samt torkskåp 2. Om bokat tvättpass inte påbörjats en timme efter utsatt tid, är det fritt fram för andra att använda maskinerna. Det okej att torka tvätten en timme efter avslutat tvättpass.
Röd bokningstavla – (2 timmars pass), som används till bokning av maskin 1 och torkskåp 1. Om bokat tvättpass inte påbörjats en halvtimme efter utsatt tid, är det fritt fram för andra att använda maskinerna. Det okej att torka tvätten en timme efter avslutat tvättpass.
Inga maskiner i tvättstugan får användas före kl 08.00 eller efter kl 23.00 – detta av hänsyn till boende i närbelägna lägenheter.
Nycklar till tidsbokning ägs och hanteras av den enskilde medlemmen. Om en nyckel tappas bort finns ersättningsnyckel i de flesta låsbutiker. Har ersättningsnyckeln utgått kan nya lås köpas till Osby tavlor hos SÖDERLÅS på Ringvägen 114. Kontakta styrelsen om gammalt lås ska borttas från tavlan.
Felanmälningar och frågor lämnas till styrelsens tvättstugeansvarige Niklas Lindeke.
Kvarglömd tvätt – Kvarglömd tvätt läggs i skåpet under diskbänken i tvättstugan, och skänks bort efter tre veckor.
Källaren
Förvaring i källare – mal och andra skadedjur. 2016 drabbades föreningen av mal i källaren. Samtliga förråd fick saneras. För att undvika framtida angrepp ska man lägga/hänga textilier och organiskt material, t ex mattor, i tättslutande påsar eller plastlådor innan man förvarar det i källaren. Detta gör att kläder och annat skyddas mot skadedjur. En enkel och bra försäkring och undvikande av besvärligt extraarbete med sanering av förråden.
Cykel-, barnvagns-, samt rullatorförråd
Våra cyklar, barnvagnar och rullatorer samsas i förrådet i källaren. Dessa får varken blockera dörren till gästlägenheten eller de återvinningskärl som också står i förrådet. Kärlen förblir otömda om de är blockerade.
Trapphissen på Ploggatan 1
Trapphissen på Ploggatan 1 är endast till för den/dem som har tillstånd från kommunen. Om behov skulle uppstå hos en medlem är ni välkomna att höra av er till styrelsen för mer information.
Betala avgiften med Autogiro
Du kan betala din månadsavgift och elkostnad med Autogiro. Det är bara att anmäla hos din bank. Beroende på vilken Internetbank du använder så varierar det hur du ansluter ett nytt företag till autogiro. Du hittar Brf. Lampan genom att söka på ”SFF 17404”.
Skötsel av balkonger
Det är viktigt att balkongerna hålls rena och sköts så det inte uppstår skador. Detta betyder att i vintertid se till så att inte snö blir liggande och att när snön har smält rengöra balkongen. På hösten gäller det att se till så att inte löv och kvistar som kan skapa missfärgningar ligger kvar. Efter kraftiga regnfall, se till så att vatten inte blir liggande. Det är även på hösten alger frodas så se till att skura rent balkongen med borste och ljummet vatten.
För er som har trall, matta eller något som ligger på balkongen så är det extra viktigt med rengöring. Rengöring ska göras under trall och matta, vilka måste tas bort för att ordentligt komma åt golvet.
Vattning av blommor – Tänk på din granne. Var försiktig när Du vattnar blommor eller rengör balkongen så att vatten inte rinner ner till underliggande balkonger. Detta gäller även vattning av blommor på våra gemensamma vädringsbalkonger.
Hyra ut i andra hand
Se sidan Regler för andrahandsuthyrning.
Regler vid renovering/ombyggnad
Se sidan Regler vid renovering/ombyggnad.
Brandskydd
På vår sida om brandskydd hittar du tips och råd kring hur du förebygger och hanterar brand samt föreningens brandskyddspolicy.
Medlem-till-medlem information
Anslagstavlan utanför soprummet är fri att använda för information mellan medlemmarna i huset, exempelvis annonsering.