Hej medlemmar, kul att ni vill förbättra era lägenheter, var goda och läs igenom hela denna sidan i samband med att ni börjar planera era renoveringsprojekt.
Tänk på att
- Renoveringsprojekt har en tendens att öka i omfattning under processens gång.
- Alltid ha hantverkare med fackmannamässig kunskap, ansvarsförsäkring och korrekt certifiering.
- Dokumentera arbetet som utförs och anlita besiktningsmän när det behövs.
- Informera grannar och styrelse i god tid före arbete som medför störningar och oljud.
- Läsa vidare och lycka till med ert projekt!
- Det är ett starkt önskemål att alla typer av förändringsarbeten meddelas till styrelsen. Detta för att styrelsen bör känna till om okända personer (hantverkare eller tekniker) rör sig i byggnaden. Grannar bör informeras om byggplaner för att kunna parera för störande buller och lukter. Arbeten med kraftigt buller och stora lukter som pågår mer än tre dagar i följd bör planeras i samråd med berörda grannar.
- Enligt föreningens stadgar, § 15, får bostadsrättshavaren företa förändringar i lägenheten. Ombyggnad får dock företas endast efter anmälan till styrelsen och, i fall av väsentlig förändring, under förutsättning att den inte medför men för föreningen eller annan medlem.
- Styrelsen behöver ha följande handlingar för att godkänna en väsentlig förändring.
- Kopia på försäkringsbrev som visar på ansvarsförsäkring (s.k. bostadstillägg på hemförsäkringen).
- Vid rivning av vägg eller arbeten av större karaktär beräkning av arkitekt eller annan fackman som visar att skada för föreningen inte uppstår.
- Kopia på bygglov/bygganmälan när så krävs (se nedan).
- Förteckning på vilka entreprenörer som ska användas.
- Kopia på entreprenörens ansvarsförsäkring.
- Kopia på sotarintyg inlämnas till styrelsen efter det arbetet färdigställts (se nedan). Ansökan skickas till renovering@brflampan.se och behandlas inom en månad.
- Bygglov från Stadsbyggnadskontoret krävs vid exteriör förändring samt vid ändring av lokals utnyttjande som bostad.
- Bygganmälan krävs vid
- Rivning av bärande vägg samt vägg som stödjer bärande vägg.
- Flytt av avlopp och vattenledningar, men inte vid andra ändringar i badrum eller kök.
- Sotarprotokoll krävs vid ventilationsarbeten som påverkar ventilationen direkt eller indirekt i någon del av lägenheten.
- VVS-arbeten, inklusive el-arbeten ska vara utförda fackmannamässigt. Försäkringsbolagen kräver att anlitade VVS-montörer är auktoriserade genom Säker vatten AB, se HÄR; liksom att el-arbeten utförs av installatörer som är godkända av Elsäkerhetsverket. Hos Elsäkerhetsverket kan Du kontrollera om ett elföretag är godkänt, se HÄR.
- Ansvar för en ombyggnad åvilar byggherren, dvs. i första hand medlemmen i bostadsrättsföreningen, i andra hand entreprenören om denne tagit på sig detta ansvar.
- Ombyggnadsarbeten bör utföras under dagtid. Störande arbeten bör endast utföras vardagar mellan kl. 08.00 – 22.00 och helger endast mellan kl. 09.00 – 19.00. Mellan kl. 22.00 – 07.00 får endast tysta arbeten utföras.
- Vattenavstängning bör meddelas 1 – 2 dagar i förväg.
- Elavbrott bör meddelas en vecka i förväg.
- Byggsopor ska inte ligga i trapphus längre än en dag i taget.
- Vid avstängning av vatten resp. el ska vår fastighetsskötare informeras. Avstängning av vatten och el bör inte ske på en torsdag eller fredag då det kan medföra problem för medlemmar under helgen om något går fel.
Ansökan/information avseende renovering/ombyggnad mailas till: renovering@brflampan.se
Besiktning efter ombyggnad
Vid omfattande ombyggnation (till exempel, men inte begränsat till, byte av golvbrunn eller förändring av tätskikt) rekommenderas en besiktning av arbetet. Det är viktigt både för lägenhetsinnehavaren och för bostadsrättsföreningen att få en dokumentation på att arbetet utförts på ett korrekt sätt om det skulle uppstå något problem i framtiden kopplat till renoveringen. Lägenhetsinnehavaren står för kostnaderna.
Styrelsen rekommenderar Anticimex tjänst ”Byggsäkring”. Den tjänsten innebär att en besiktningsman följer processen från planering, vgör kontroll vid genomförandet och utför en slutbesiktning. Tjänsten kostar cirka 7000 kronor (år 2020). Man kan också välja att bara göra en slutbesiktning för cirka 4000 kronor via Anticimex. Kontakta dem på KUNDSERVICE-BM-STH@anticimex.se
Om man anlitar en annan besiktningsman är det viktigt att denne kan uppvisa skriftlig dokumentation som styrker att personen har rätt kompetens för att utföra besiktningar av det aktuella byggprojektet (t.ex. certifiering som kontrollansvarig eller säker vatten-auktorisering).